Verreweg de meeste meldingen van wilde dieren gaan over vogels. In de loop van de tijd hebben we hen ingedeeld in vier categorieën:
Stadsvogels
Dit zijn bijvoorbeeld duiven, kraaien, merels en andere kleine vogelsoorten. Hen kunt u gerust oppakken en in een doosje doen. Eventueel gebruikt u een theedoek of handschoenen. Zorg ervoor dat het doosje goed dicht zit en er genoeg verse lucht bij komt.
U kunt de vogel zelf brengen naar Vogelopvang Rotsoord of -als het ziek/gewond is- naar een dierenarts in de buurt. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Wij hebben helaas niet voldoende capaciteit om het grote aantal meldingen voor deze categorie vogels zelf af te handelen. Heeft u hier zelf echt geen mogelijkheden toe? Dan kunt u ons bellen.
Watervogels
Dit zijn eenden, ganzen en zwanen, maar ook de meeuwen vallen hier om praktische redenen onder. Het zijn allemaal dieren die op of rond het water leven.
U kunt ons helpen door de vogel alvast te pakken en in een doos met ventilatiegaten te doen (was daarna uw handen). Zo voorkomt u dat het dier zich verder kan verwonden of verdwijnt voordat wij bij u zijn.
Roofvogels en uilen
Deze halen wij altijd op. Zij kunnen met hun scherpe klauwen en snavel iemand gemeen verwonden. Als de situatie het toelaat vragen wij u een doos over de vogel heen te zetten, zodat de vogel zich niet verder kan bezeren of verdwijnt.
Lijkt de vogel dood? Pak het niet op! Als afweer houden dit soort vogels zich schijndood. Zodra u ze oppakt, komen ze ineens weer tot leven.
Overige vogels
Een diverse groep vogels, zoals reigers, ooievaars, spechten, snippen, zwaluwen, etc.
Hiervoor bekijken we per melding welke acties nodig zijn.
Jonge vogels
Vogels broeden in het voorjaar en de zomer. Na enkele weken gevoerd te zijn door hun ouders zijn de jongen vliegvlug en verlaten zij het nest. Net als jonge kinderen moeten leren lopen, moeten jonge vogels leren vliegen. De ouders houden dit nauwlettend in de gaten en voeren hun kroost nog op de grond. Deze jonge vogels hebben onze hulp niet nodig. U kunt helpen door uw kat tijdelijk binnen te houden.
Jonge uilen worden af en toe aangetroffen onder een boom. Hier zijn ze uit gekukeld bij het leren op eigen poten en vleugels te gaan. Deze donzige kuikens heten takkelingen en zij kunnen met hun klauwen zelf de boom weer in klauteren. Onze hulp hebben ze daar niet bij nodig. U kunt hen helpen door voldoende afstand te bewaren en hen met rust te laten. Twijfelt u over de situatie? Bel ons voordat u actie onderneemt.